Home Programma Programma 2019

Clubavond 8 oktober 2019

Een verzoek, pech en genoeg films

Clubavond: 8 oktober 2019
Verslag: Paul van Erve
Afwezig: Wally, Jeroen, Frans H, Mari, Adri

Door de vele afzeggingen zijn we nog met 8 leden plus ex-lid Frans Dingemans.

Jan van der Steen is avondvoorzitter en start de bijeenkomst rond 20:10 uur met de melding dat er 3 films zijn, waaronder 2 van hemzelf.

Mededelingen van Paul, onze secretaris:

- Els van Heijst heeft ons verzocht 2 films te maken om achtergrond informatie weer te geven van 2 mensen die in een toneelspel optrecen in de stijl van "DNA Onbkend". Het zou op minstens 4 locaties moeten worden opgenomen en gereed zijn voor projectie in maart 2020 waar er 2 voorstellingen zijn. Els zegt er zelf bij dat het veel werk is. Omdat ze in Tilburg woont heeft ze TAS ook gevraagd. Daar kreeg ze ongeveer hetzelfde antwoord wat ikzelf al gaf dat er waarschijnlijk weinig interesse is of dat onze leden het niet meer fysiek aankunnen.
Toch reageert Jan van der Steen dat Els zoveel voor ons heeft gespeeld dat we nu iets terug kunnen doen. Hij wil na 20 oktober overwegen te filmen als er anderen meedoen. Frans Sluijs en Cees Leijnse reageren positief, maar met vragen. Hoelang zijn de filmpjes en duren de opnamen; Doet Els ook de cameraregie; heeft LAS nog invloed op de uitsnede of is enkel behoefte aan een cameraman/vrouw? Paul zal reageren naar Els.
- 30/10 Podiumfestival in Bladel. 16 Films zijn ingestuurd van 8 clubs.
- Het Mottofestival is op 12 maart 2020 met thema HOBBY. Invleveren uiterlijk 12 februari betekent dat de film op zijn laatste op de eerste clubavond in 2020 gedraaid en beoordeeld moet worden.

Pech

Omdat Mari er niet is heeft Jan de projector en het mengpaneel geïnstalleerd. Nu blijkt dat er geen geluid uit de Eminent komt. De kabels worden nog eens gevolgd; andere USB-sticks geprobeerd maar we snappen de reden ervan niet.
We besluiten de films via de laptop van Jan af te spelen. De film van Barbara en Frans lukt. Helaas verdwijnt het beeld van Jan zijn films soms via HDMI op de projector terwijl het op de laptop zichtbaar blijft. Bij vertoning via het montageprogramma (Adobe Premiere) is dit storende effect minder maar niet weg. Volgens de documentatie kan de Epson beamer geen hogere resolutie aan dan 1920x1080 terwijl de laptop meer beeldlijnen heeft. Dit verklaart niet waarom sommige (delen van de) films WEL goed overkomen......

Zomervakantie 2019 in Duitsland  (39 minuten)

Jan van der Steen toont zijn vakantie met Berna en een ander stel als een dagboek met de belevenissen per dag genoemd.
Vanaf een camping bij Aumühle bezoeken ze Rüdesheim via een bootreisje, lift omhoog, wanderling over de bergrug, lift omlaag en retourboot. De volgende campeerplaats laten de medereizigers afhangen van het weer op de bestemming.  Vanuit Bad Abach bezoeken ze authentieke stadjes, het Walhalla aan de Donau met o.a. marmer vloeren. Dan ontdekken ze dat de remschijven van de caravan te heeft zijn geworden. Vanwege de feestdagen zijn garages dicht en moeten ze dit zelf repareren.
Vanuit Neckarzimmern bezoeken ze Mosbach met veel vakwerkhuizen wat bij hen het vakantiegevoel versterkt en enkele kastelen.
De laatste overnachtingen zijn in Oberweis waar vandaan ze door de Teufelschlucht lopen tussen de rotsen. Ze lopen in Luxemburg langs watervalletjes en in de natuur. Bezoek aan Beaufort en het kasteel in Vianden.
Vanuit ALLE campings zoeken ze Caches (verborgen items) via Geocaching waardoor ze vanzelf op afgelegen plekken in natuurgebieden komen.
Dan nog 290 kilometer naar huis.

fuerteventura-4273207 960_720Fuerteventura  (12 minuten)

Barbara de Groot en Frans Sluijs hebben gefilmd op Fuerteventura terwijl ze daar op vakantie waren. Barbara heeft de montage ingesproken en zij vertelt over de bezienswaardigheden op het eiland. Vooral krijgen we informatie over het midden waar kleine dorpjes liggen met rotsen waar de toeristen op af komen. De kerkjes met veel houtbewerkingen en de dieren in de dierentuin gekoppeld aan Botanische tuinen worden belicht.
Prachtige beelden met voldoende toelichting. Vooral de muziekkeuze wordt gewaardeerd door de kijkers.

Waspik in de jaren 40 - 45  (60 minuten)

Jan van der Steen krijgt toestemming om deze lange film te tonen wetend dat we dan over de normale eindtijd gaan. Het is de derde (en laatste) film over de oorlog rond Waspik en Sprang-Capelle. Als basis dienen interviews met ooggetuigen en verslagen in dagboeken. Leon Baaten heeft daar een verhaal van gemaakt. Jan zoekt daar de juiste beelden bij. Een hels karwei waarmee hij vóór 20 oktober gereed moet zijn. Hij toont ons (via zijn montageprogramma op de laptop) zover als hij is gekomen en vraagt om opmerkingen. Enkel een paar opmerkingen over overbodige tekst en wat (montage-)foutjes worden genoemd. Dus grote waardering voor de film tot zover.
Jan moet nog afmonteren van november 1944 tot mei 1945 met o.a. de bevrijding van de rest van Nederland. Succes! We zijn benieuwd naar het eindresultaat.

We ruimen de apparatuur weer op en gaan met een goed gevoel over deze avond naar huis.