Home Programma Programma 2019

Clubavond 12 maart 2019

Chapeau voor Frans

Clubavond 12 maart 2019
Verslag van Paul van Erve
Afwezig: Jan van der Steen, Jeroen Klijsen, Kees Zandbergen, Noud Laurijsen

Problemen...Alweer!

De projectieapparatuur was op tijd gereed gezet. Frans Sluijs was vroeger gekomen om de laptop te koppelen voor zijn presentatie. Toen ontstonden enkele probleempjes. Het geluid bleef kraken; het stekkertje wat van 2 tulp aansluitingen 1 stereo koppeling maak met de PC viel uit elkaar. In de kast uit allerlei oudere kabels nog een (kort) exemplaar gevonden. Opgelost dachten we.
Via HDMI verbinding voor het beeld, komt het geluid niet door. Ook niet als we de Audio op de projector zo hoog mogelijk zetten. Dan maar naar VGA. Dat geeft een roze beeld. Het aanpassen van instellingen op de laptop of beamer helpt niet. Gelukkig heeft Frans alle films op een USB stick die we nu via de Mediaspeler gaan afspelen. Opgelost...

Mededelingen

Gedurende de pauze vertelt Paul over het Mottofestival aanstaande donderdag. Naar de BFM gaan geen leden. Voor het filmen voor Zanggroep Kwint hebben we Adri aanbevolen op persoonlijke titel. 9 April kun je een eigen film vertonen. Daarna workshop Camera-regie, dus camera met HDMI aansluiting meebrengen. Het aantal deelnemers aan het 8e LAStrum wordt opgenomen. Er onstaat enige discussie of het programma op 5 april wel voldoende is voor een 40-jarig bestaan. Besloten wordt na de boottocht nog een borreltje met hapje te nemen voor we afscheid van elkaar nemen.

Frans vertelt en vertoont

In totaal zullen we 16 films zien waar Frans aan heeft meegewerkt. Hij heeft aan nog zoveel meer films meegedaan. De periode dekt een groot deel van ons 40 jarig bestaan.
In de eerste film vernemen we het volgende: Frans werd in 1941 geboren in Polsbroek als jongste van 14 kinderen. Als 13 jarige werkte hij al mee bij een slager in Schoonhoven.  In 1965 getrouwd met Marleen. Richard werd in Rotterdam geboren. Later begon hij een eigen slagerij in Oosterhout, tot 1983 toen hij deze verkocht. Het gebouw is gesloopt en stond op de plek waar nu La Place is in de Arendshof.

Als lid van LAS'79 sinds 1993 filmde hij zijn eerste zelfstandig product in 1996 welke pas in 2013 gereed kwam (na overlijden van de geïnterviewde). Een interview over buurjongen Gert met onder andere een bijzondere gave; verjaardagen onthouden. Hierin werd ook Sint Katrijn genoemd, waarbij 'gewone mensen' (dus niet boeren) mogen melken.

Rondreis Vancouver met uitgebreide toelichting over de verschillende toeristische attracties.
In 2007 begon de club met Nieuwjaarswensen op film. Voor 2008 maakten Sjan Ligtvoet, Corry Eisvogel, Barbara de Groot "Fröbelen" met een wens op lint met uitgeknipte letters. (Dit filmde Frans niet)
Voor Nieuwjaar 2013 was een komische film, met stimulerende middelen, gemaakt met onder andere Ed Martherus als speler. Dit werd zijn laatste bijdrage.
"Schone Energie levert veel wind", Een reclamefilmpje over een product waarmee energie is te creëren uit na2012Heusden 1tuurlijke bron.
"Grenzeloos genieten" toont ons de bijzonderheden aan de rand van Oosterhout. Een 'VVV'-film over ondermeer polders, de Donge, Parken met prachtige overgangen.
"Heusden tussen wallen en grachten" uit 2006 over de historische plaats won een 3e prijs.
Naar aanleiding van het 30 jaar bestaan van LAS'79 werd de viering van Koninginnedag op 30 april 2009 gefilmd. "Film met het getal 30" toont de viering op het thema kleuterliedjes waarvan we verschillende horen bij de uitgebeelde situaties die de inwoners van Polsbroek hadden opgesteld. De film eindig met een nieuwsbericht over de aanslag in Apeldoorn die de koninklijke familie bezocht.
Speciaal ingekort voor vanavond: Op de begrafenisviering van Nicole brengen alle klasgenoten van zoon Tom een bloem naar de kist. Indrukwekkend en emotioneel.
In "Chapeau voor Buren" zien we de verscheidenheid van hoeden op de hoedendag in Buren, het plaatsje in de Betuwe, bekend van banden met het Koninklijk Huis.

Na de pauze krijgen we een serie van Triofilms te zien.
"Broodje Vreemd" Een fietser heeft moeite de boel op te houden na het nuttigen van een broodje. De achtergelaten lucht wordt niet gewaardeerd.
"Gestoord" Op muziek van "Je t'aime" zien we een man zich opmaken voor bezoek waarbij hij zijn handen niet kan thuishouden. De clou is pas na binnenkomst van zijn echtgenote duidelijk. Beloond met een prijs in Tilburg bij het Mottofestival. Deze film is eigenlijk verboden te vertonen door de hoofdrolspeler omdat hij zich achteraf schaamde voor zijn rol. Wim Lammerink filmde hier ook mee en Paul probeerde hen te regisseren.
In "Momenten van Spanning" verneemt een dame laat in de avond dat ze alleen in huis moet blijven. Als ze al op bed ligt slaat de hond aan. Wat gebeurt er in het donker? Idee van Mari van der Velden, gespeeld door Corry Eisvogel. Spannend verfilmd met toepasselijke muziek.

"Ouwe snoepert" van Gerard Putmans, Frans Sluis en Jeroen Klijsen (jammer dat hij er vandaag niet bij is) over een gevaarlijk punt in de weg met slipgevaar.
In de laatste film "Variatie op Man bijt hond" wordt oud-lid Wim Lammerink opgezocht. Hij toont ons een kort komisch, maar voorspelbaar, 1-minuutfilmpje over speltbrood bakken.

Wally sluit de avond af met de woorden "Frans verzorgde een avond van niveau. Het was een mooie filmoverzicht in het jaar van 40 jaar LAS'79. Chapeau voor Frans, maar zeker ook voor Barbara die aan zoveel films meewerkte en voor Nicole die in heel veel films de voice-over verzorgde."

De leden zorgen dat de apparatuur weer wordt opgeborgen en de tafels op hun plaats gezet.
Tot ziens op 5 april bij de viering van ons 40-jarig jubileum.