Home Programma Programma 2018

Clubavond 20 februari 2018

Bekijken en bespreken van korte films

Clubavond            : 20-02-2018
Aanwezig             : 10 leden
Afgemeld              : Noud, Mari en Frans Sluijs
Avondvoorzitter   : Jan van der Steen
Verslag                 : Jan van der Steen

Mededelingen:

  • Omstreeks 20.00 uur opende Jan de avond. Hij heette de aanwezigen van harte welkom. Vooral welkom aan Adri Eijkemans, die het weer wil gaan proberen als lid. Noud zit in het buitenland, Mari ligt met longontsteking op bed. We wensen hem veel beterschap. Frans Sluijs ligt al enkele weken in het ziekenhuis. Frans heeft via Barbara een brief afgegeven, die door de avondvoorzitter werd voorgelezen.
  • Uit de brief bleek dat Frans Sluijs op al 31 januari is opgenomen in het Amphia-ziekenhuis in Breda. Hij is daar geopereerd aan een stuk van de Aorta boven zijn hart. Toen enkele dagen na de operatie de drain verwijderd moest worden bleek dat die vast was gezet aan het hart, waardoor een tweede operatie noodzakelijk was. Hierbij is weer wat fout gegaan, waardoor een inwendige bloeding is ontstaan en Frans voor de derde keer geopereerd moest worden. Nu met veel spoed waarbij hij door het oog van de naald is gekropen. Door het medisch ingrijpen is er “iets” in de bloedbaan gekomen, waardoor een klein herseninfarct is ontstaan. Al met al nogal wat malheur. Gelukkig gaat het nu wat beter met Frans. We hopen hem volgende clubavond weer in ons midden te hebben en wensen Frans van harte beterschap toe.
  • Voor de praktijkdag filmen op een nog te bepalen datum in april hebben we nog geen onderwerp. Het bestuur wil namelijk het filmen vanaf een fluisterboot in de Biesbosch bewaren voor het volgend jaar omdat we dan iets te vieren hebben. Het museum in Oosterhout is ook afgevallen omdat dit als te statisch wordt beschouwd. Verder is een wandeling in de natuur ook moeilijk doordat enkele leden niet mobiel genoeg zijn. De aanwezigen werd gevraagd hier nog eens over na te denken. Ideeën ((zoals Historische manier van oogsten) zijn van harte welkom.

­­­­­­

Filmbespreking

We gaan vanavond een aantal korte films vertonen. Het zijn films die in 2016 op TV zijn geweest in het kader van “De Avond van de korte film”. De films mogen slechts maximaal 10 minuten duren. We gaan ook luisteren naar de makers, meestal de regisseur. De films worden in kleine groepjes besproken.
Jan heeft de films gedownload en bewerkt, zodat alleen de films met de nabespreking door de regisseur afzonderlijk konden worden vertoond.

De eerste film is: Een vrije dag

Komisch drama dat speelt in een moderne villawijk met huizen die zo dicht op elkaar staan dat je overal naar binnen kunt kijken. Tijdens het ontbijt vallen Eriks plannen voor die dag -lekker niksen- in duigen als zijn vrouw hem sommeert om het gras te maaien. Als zij met de drie kinderen in hun veilige Volvo is vertrokken, ziet hij de bevallige au pair van de buren zonnebaden in de achtertuin. Krampachtig probeert hij te bewijzen dat hij vooral geen veertigjarige familieman is die zich heeft begraven in een suffe buitenwijk.

De film wordt besproken, waarna de regisseur aan het woord werd gelaten. De leden vonden het een mooi verfilmd verhaal dat in een Vinex wijk kan voorkomen. De man bleek wel indruk te willen maken op de au pair van de buren, maar toen hij de kans kreeg toch terug krabbelde. Het is een film van scenarist en regisseur Wouter Stoter die na het vertonen van de film uitleg geeft over de tot stand komen ervan.

De tweede film is: SpoetnikSpoetnik-Berehap

17-jarige Sam crasht met zijn scooter in klaarblijkelijk niemandsland, slechts centimeters over de Nederlandse grens in Wallonië. Hij ontmoet hier de frietkoteigenaar Gilles, die zijn frietkot 'Spoetnik' dreigt te verliezen.
Gilles neemt Sam onder zijn hoede en zet hem aan het werk.
Ondertussen wordt Sam stapelverliefd op Zola, het meisje dat in het bordeel aan de overkant werkt.

Ook deze film werd besproken. We zagen hier een film die soms absurdistisch was, maar de leden vonden dit niet storen. Fictie en non-fictie liepen in de film wel wat door elkaar. Het is een film van scenarist en regisseur Noël Loozen, die door middel van LEGO laat zien hoe hij en zijn cameraman de film tot stand hebben gebracht. Hierbij zien we een mogelijkheid om het storyboard te vervangen.

De derde film is: Gips

Één dag voordat de familie Westhoff op vakantie gaat, breekt zoon Pelle (12) z’n arm. In de gipskamer raakt Pelle gebiologeerd door een leeftijdgenoot met een gipsarm die helemaal is onder getekend. Eenmaal op de camping in Frankrijk sluit de familie Westhoff moeiteloos vriendschappen, behalve Pelle die met een maagdelijk witte arm terug naar Nederland dreigt te keren.
We hebben hier weer een film gezien met een onderwerp dat goed voor te stellen is. Een en ander was volgens sommige leden ook wel herkenbaar.
De regisseur Jeroen Houben geeft uitleg over hoe hij de film heeft gemaakt.

De vierde film: Je vriendin koopt een vis op de markt

Jan wordt mishandeld door zijn vriendin maar geeft de hoop in hun relatie niet op. Hij verzint excuses en geeft de schuld aan alles en iedereen - behalve aan haar. De waarheid blijft een pijnlijke zaak.
Hier hebben we een film gezien met wat meer diepgang. Meer een academische film. Dit was de eerste film die is gemaakt was naar aanleiding van een bestaand verhaal dat verfilmd is.
Het is een film van Emma Westerberk die na het vertonen van de film aan het woord komt.

Na deze films werd besproken dat dit een onderwerp is dat voor herhaling vatbaar is. Al met al weer een leerzame filmavond.