Home Programma Programma 2016

Mottofestival 2016

HUMOR 2016

Mottofestival op 17 maart 2016
Verslag van Paul van Erve

Cees Zandbergen met Corry, Barbara de Groot en Paul van Erve waren de vertegenwoordigers van Videofilmclub LAS'79 bij het festival met motto Humor. Voor het eerst in de nieuwe lokatie van TAS in een gebouw in Tilburg-Noord waar de ingang ook voor Fysiotherapie is en de KBO zijn bijeenkomsten houdt. Het was een grote zaal met een bar erin, druk bezet met filmers aan ruime tafels. Door de ruime opstelling had je geen last van mensen voor je ondanks dat de zaal niet opliep zoals bij de vorige zaal. Halverwege in het midden de projector en bediening en aan de wand een groot scherm. Zelfs achterin kwam het beeld goed over.

De vertoning begon met een moderene 'techno' animatie als intro, gemaakt door Ad Laming, die erin klapte door zijn muziek en overheersende bewegingen. We werden daarna welkom geheten door de presentator van vanavond René de Rooij. Hij vertelde nog dat er weinig film waren ingestuurd en daarom de datum een maand verzet was waarna de vertoning van de festivalfilms begon.

De vertoning verliep uitstekend met een kleine, snel verholpen, storing in de microfoon voor het voorlezen van de juryrapporten. Van de 3 juryleden was Franscois Aelbrecht verhinderd en Richard de Pijper afwezig. Daarom las Joop Neefs na elke film het juryrapport voor met zijn hese stem.

Bij de door LAS ingestuurde film "Veel wind levert schone energie" van Barbara de Groot en Frans Sluijs werd veel gelachen. Helaas bleek bij het voorlezen van het juryrapport dat het verhaal en teksten en sommige beelden een-op-een overgenomen zijn van het TV programma 'Klokhuis'.

Nadat we alle 15 films hadden gezien vertelde Ruud Scheidel als voorzitter van NB'80 dat er maar 6 van de 17 clubs hadden meegedaan en van de 15 films er 7 van ERSA waren. Hij sprak de hoop uit dat voor een volgend festival wel genoeg films worden gemaakt en ingestuurd. Bij de Roosendaalse club hadden ze daarvoor een korte opleiding georganiseerd die hij ook voorstelde om in andere clubs te houden.

Projectaanpak

René Roeken lichtte toe hoe ze dit aangepakt hadden. ERSA heeft elk jaar een project om een genre film te benadrukken en te leren kennen. Met hun 50 leden vormen ze groepjes van 3 à 4 personen in een mix van beginners/gevorderden. Gedurende 6 avonden worden de kenmerken van het genre toegelicht, groepjes gevormd, een idee op papier gezet, de voortgang bewaakt en gedeeld en een premiére gehouden.
Voordelen zijn dat de leden actiever zijn, een gestructureerd programma (genre van het jaar) onstaat, bijgeleerd wordt en ingespeeld kan worden op verbeterpunten.
Genre's die ze afgelopen jaren behandelden waren of nog kunnen worden: Speelfilm, Informatief, Portret, Beelden, Humor, Poëtisch, Animatie.
ERSA (via NB'80) is bereid andere verenigingen hierbij te betrekken. In mei willen ze per club een vertegenwoordiger uitnodigen die dan de kartrekker wordt voor zijn club om het project op te zetten. Vanwege het geringere aantal leden van veel clubs wordt samenwerking onderling aanbevolen.

Prijsuitreiking

Ruud Scheidel reikt de 5 prijzen (bokalen) uit.
3e prijs: Une liter Jenever vur m'n perd van Jan Wildenberg, Jo Verbruggen, Eef Ebing; OASE
(Oorspronkelijk 2e prijs: Dekmantel van Hans Lips, René Roeken, Henk Heinen, Tineke Engelen; ERSA voldeed niet aan het criterium van maximale duur 10 minuten en is daarom uit de wedstrijd gehaald.).
2e prijs: Ziede nou wel van Joop Kok; TAS
1e prijs: Hot Item van Guus van der Wal, Gerard van der Heijden, Frans Thielen, Kees Zagers, Koost Wijling;  ERSA.
Grappigste film: Ziede nou wel van Joop Kok; TAS
Beste Speelfilm: Hot Item; ERSA