Home Programma Programma 2016

Clubavond 2 februari 2016

PRIJSWINNAARS

Verslag: Paul van Erve
Clubavond 2 februari 2016

Bij de koffie krijgen we een traktatie vanwege het 40 jarig huwelijk van Paul en Joke. Door het afsnijden en uitdelen van de speciale cake is de aanvangstijd iets later dan 20:00 uur.
Wally Kastelijns doet enkele mededelingen: 11 mensen zijn aanwezig. Afwezig Noud, Frans Hellings, net als Barbara die de te vertonen films wel heeft voorbereid maar zich niet sterk genoeg voelt het een volle avond vol te houden.

VOORBEREIDING OPNAMEN

Dan breekt Jan van der Steen in. Hoe pakken we volgende clubavond aan bij het voordragen van de gedichten? Moeten we groepjes vormen om een te grote batterij camera's te voorkomen. Vorige keer was het nogal onrustig. Dan vragen we Jetty meermaals hetzelfde gedicht voor te lezen.
We besluiten (waarschijnlijk) tot 3 teams van max. 4 camera's waarvan één HD filmt. Verdeel de taken goed in elk groepje (Totaal, Close, Medium en wie Monteert).
Jan stelt voor een (betere) revers-microfoontje mee te brengen die op de 'mastercamera' de gesproken tekst goed kan opnemen. Dit moet ook wel ingeregeld worden per camera.
Het kost ook voorbereidingstijd voor het opzetten van het groene doek en het uitlichten ervan. Wij willen dat wel meemaken en er van leren. Denk aan het meebrengen van een koffer met lichtset.

STERFILMS

Van de vorige bestelling uit 2011 hebben we één film nog niet gezien. Daar starten we mee.
Ton Kraayenvanger maakte in 2010 de documentaire "Revólution Cali2016CastroSigaarente" over de revoluties in Cuba. Naast de historische gebeurtenissen rond Fidel Castro en Che Guevara in zwart/wit zien we de kleurige dagelijkse bezigheden van de Cubanen. Enkele typische items komen in beeld: de sigaren, donkere rum, veel dans en muziek. Het levendige buiten en huiselijke binnen. We horen ook over de religie die waarschijnlijk een mengsel is van traditie en magie. Wat brengt de toekomst?

Wally vraagt dan per persoon wat uit de film het meest opviel. Hiervan een samenvatting:
- De mooie overgang van huidige leven in kleur naar de geschiedenisfilm in zwart/wit
- Er wordt dicht op de mensen gefilmd (veel Close-ups)
- Weinig overzicht/plaatsbepaling om te weten waar je bent
- Het is een politieke documentaire waarbij het commentaar geen moment verveelt
- De muziek bindt de beelden
- Mooi dat een shot afgewisseld wordt met andere beelden en dan terugkeert op hetzelfde onderwerp (b.v. zanger)

Sinds 2012 worden geen juryrapporten meer gepubliceerd, enkel de uitslag. Bij deze film was nog een juryrapport dat door Wally wordt voorgelezen. De film kreeg de waardering Zilver bij het NOVA Filmfestival (NF2011).

Uit de nieuwe set van 2015 koos Wally de korte (3 minuten) film "De Vraag" (The Question) van Patrick Brouwer. Helaas is deze niet goed gedownload van de NOVAtheek en komt haperend door waardoor de film niet goed beoordeeld kan worden.

Van Pieter van der Linde zien we de bijna 7 minuten durende "Een ontmoeting" over een jongen die een meisje in de trein ziet die haar camera achterlaat waarop hij ook gefotografeerd is. Dan probeert hij het adres van het meisje op te sporen aan de hand van de gemaakte foto's op het toestel.
Commentaar uit de club:
- Goed en netjes gefilmd
- Moeite met de manier waarop de jongen het adres in de flat vindt
Bij het NF2015 in Venlo kreeg deze film de zaalprijs "Beste Debutant".

2016DraakDenBoschWe hebben dan nog tijd om de non-fictie film "Streek van de Draak" van Tini Vermeer te bekijken en becommentariseren. Vanuit de historie van de stad 's-Hertogenbosch via de markt, naar vestingwerken, moerasdraak en randgemeenten (kloosters, kastelen, boerderijen, dijkdoorbraken) weer terug naar de stad (draak). Zo verbindt de documentaire stad en buitenleven.
Commentaar uit de club:
- Passende muziek
- VVV achtige productie over de omgeving
- Wel erg veel onderwerpen komen aan bod
- Prachtige overgang van het schilderij naar de huidige gevels.
- Gerard herkent veel streken waar hij gewoond heeft
- Mooi, maar veel, gebruik van rijders over weg, water en lucht (drone?) waarbij enkele herhalingen niet voorkomen zijn.
- Het commentaar is veel over de historie. De interviews zijn over het huidige gebruik. De schipper is helaas moeilijk te verstaan. (voor mensen buiten Brabant zou ondertiteling prettig zijn).
Bij het NF2015 behaalde de film een Super Nova voor non-fictie EN de zaalprijs "Beste Cameravoering".

Deze manier van aanpak door Wally wordt gewaardeerd. Iedereen komt aan woord en heeft zo zijn eigen visie op het vertoonde beeld.