Home Archieven

Clubavond 2 april 2013

Een mooie muziekavond

Verslaggever: Wouter Tetrode
Datum 2 april 2013

Waarschuwing vooraf:
Dit wordt een saai verslag van een schitterende, goed voorbereide avond over muziek bij de film.
Jan van der Steen verdient alle lof voor deze geheel door hem geleide avond. Ook Mari van der Velden had er een aandeel in maar was door ziekte helaas afwezig.

Een verslag over Muziek is in feite niet te doen, muziek moet je horen. Toch bleek Jan in staat om met een power point presentatie ons - de 15 aanwezigen – een goed inzicht te geven over hoe in de laatste eeuw de muziek in de film terecht kwam. De geschiedenis begint in 1888! Bij de stomme films die ruim dertig jaar daarna werden geproduceerd is er de pianist die de achtergrond muziek speelt. Wat later werd er een explicateur aan toegevoegd die voor de nodige uitleg zorgde. De eerst film met geluid ontstond eind jaren 20 van de vorige eeuw. Natuurlijk hebben we allen een mening over de soort muziek bij een filmgenre. notenbalk3Door de hele avond liet Jan daarom verschillende voorbeelden zien èn horen. Een cowboy film met Strauss muziek past niet laat hij weten. Toch wordt zo af en toe nog steeds originele oorspronkelijke composities geheel of gedeeltelijk aan een film toegevoegd. Ook voorbeelden van films waarbij de muziek ondergeschikt is aan de beelden. Maar wie kent niet de uitvoeringen van de Beatles waarbij de muziek de boventoon voert en de beelden er ogenschijnlijk aan zijn toegevoegd.

Aan het einde van deze boeiende avond gaf Jan de hint om eigen originele muziek te maken met behulp van de sample techniek.

(aanvulling redactie) Omdat een groep nog een film in wilde sturen naar het 1-minuut filmfestival werd deze nu ter beoordeling vertoond.
Titel: Bezichtiging
Makers: Jan van der steen, Cees van der Ham, Emiel de Jong
Lengte: 1 minuut
Korte inhoud: Een bewoner van een te koop staand huis ruimt zijn rommel niet erg op. Zijn vrouw ergert zich daaraan en schakelt een kennis in. Dan komt er een telefoontje voor een bezichtiging. Haar man komt in nu actie.
De aanwezigen waren het allemaal over eens dat deze film 'festivalrijp' was.