Home Archieven

Clubavond 4 november 2014

Clublid aan het woord

Clubavond van 4 november 2014
Verslag van Jan van der Steen

Onderwerp       : Vanavond presenteert Wally een en ander over (zijn) vakantiefilms.
Aanwezig         : 13 leden
Afgemeld         : Emma en Noud
Avondvoorzitter: Wally

Mededelingen:

  • Om precies 20.00 uur opende Wally de avond. Hij heette de aanwezigen van harte welkom en geeft het woord aan de secretaris.
  • Paul meldde dat:
    • Emma voor vanavond heeft afgezegd. Noud zit nog in het buitenland. De rest van de leden is aanwezig.
    • Op het podiumfestival de LAS’79 film “De Brand” heeft gedraaid. Het podiumfestival was gezellig en zoals gebruikelijk goed ingericht. Er was een verrassende winnaar, terwijl een film die ook al was getoond op het Mottofestival ook in de prijzen viel.
    • Toon Gouda heeft gebeld dat hij een conceptscript klaar heeft voor de film “Het huis van Waalwijk”. De deelnemers van LAS’79 aan dat project nemen contact op.

­­­­­­Inspirator

Avondvoorzitter Wally nam het woord terug en startte het inhoudelijke deel van de avond. Aan de hand van een PowerPoint presentatie nam Wally ons mee op reis. Bij de voorbereiding was de eerste gedachte van Wally om een selectie uit al zijn films (over het algemeen reisfilms) te laten zien. Bij nader inzien vond hij dat echter minder interessant omdat hij de afgelopen 6 jaar in de club al 30 films heeft laten zien, waaronder 22 reisfilms. Wally koos daarom voor de PowerPoint presentatie over reisfilms waarbij hij zijn eigen films zoveel mogelijk als uitgangspunt nam.

Na de inleiding gaf Wally eerst een overzicht van zijn filmactiviteiten bestaande uit reisfilms, diafilms, documentaires, opdrachtfilms en hij gaf een voorbeeld van hoe hij de filmgegevens noteert.

DaarnaLopendWandelaartje toonde hij zijn foto- en filmgeschiedenis, die begon met het maken van foto’s en heel veel dia’s. We zagen foto’s van zijn eerste vakantiereis op erg jeugdige leeftijd. Later kwamen er films bij. Het geheel stond hoofdzakelijk in het teken van de sportbeoefening, zowel fietsen als de bergsport. We zagen een uit dia’s opgebouwd filmpje dat hij voor zijn broer en een vriend had gemaakt in het kader van het 35 jarig bestaan van hun bergsportclubje en een reisverslag in de vorm van een diaserie met muziek (Beklimming van de Aconcagua in Chili).

Vervolgens toonde Wally wat van zijn voorbeelden en inspirators. Hij toonde een lijst van 148 reisfilms die hij op video had opgenomen en die werden gedraaid in de berghut van het clubje.

De eerste film van Wally was het verslag van een fietstocht over het traject van de Ronde van Vlaanderen die hij samen met anderen had gemonteerd. We zagen knap camerawerk, dat veelal fietsend en uit de hand was gemaakt.

Tips voor een goede reisfilm

Hij toonde ons enkele PowerPoint dia’s waarin hij liet zien waar bij het maken van een reisfilm rekening mee moet worden gehouden. Hierbij kwam aan de orde dat gekozen kan worden om met een trailer de aandacht van de kijker te prikkelen. Vervolgens toonde Wally enkele trailers van zijn films over reizen naar Alaska en Canada.

We kregen ook aanwijzingen om een goede reisfilm te maken. Hierbij was het advies vooral “Kill your darlings”. Verder moet je als filmmaker natuurlijk afvragen wat de doelgroep is, wat je precies wilt vertellen en moet zowel het begin, het middengedeelte als het einde bij het onderwerp horen. Een goed commentaar in de vorm van een voice-over is hierbij ook van onschatbare waarde en ook de muziek en titels dienen met aandacht te worden gekozen. Om een lange film ook interessant te maken voor een breder publiek, kan het handig zijn om de film in hoofdstukken te verdelen, die zo nodig ook als een aparte film vertoond kunnen worden. Dit kan via een dvd-menu met scène-indeling of met aparte films.

Tot slot kregen we een film te zien van Kraków in Polen. Deze film was een mooi voorbeeld van hoe een stedentrip goed in beeld kan worden gebracht en waar de commentaarstem veel aanvullende informatie gaf op de mooie beelden van de stad.

Idee met ruw materiaal

Wally deed aan het einde van deze mooie leerzame avond het voorstel om iedereen die hieraan mee wil en kan doen, ruw filmmateriaal over Nieuw Zeeland ter beschikking te stellen. Hiervan kan men dan een eigen reisfilm maken, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de informatie van vanavond. Deze films worden dan in 2015 vertoond en besproken. Eventueel kan een jury bestaande uit de drie dames, die lid zijn van onze filmclub, een winnaar aanwijzen. De aanwezige leden waren over het algemeen erg enthousiast over het voorstel en degenen die regelmatig monteren zeiden toe om mee te doen. Wally zal het een en ander verder uitwerken.

Al met al weer een mooie clubavond. Wally bedankt voor jouw inzet.

Noot: De volledige tekst van de presentatie staat (alleen voor leden) in Dropbox map 'LAS\Cursussen\Diverse cursussen' met bestandsnaam "De reisfilm.docx".