Home Archieven

Podium Festival 2014

Podium Festival 2014

Verslag door Paul van Erve

Op de nevelige avond van woensdag 24 oktober 2014 vertrokken wij al vroeg naar Bladel om op tijd het Podium Festival bij te wonen. De aanvang was al om 19:30 uur om alle 22 films, die door 11 verschillende Brabantse clubs waren ingezonden, te kunnen vertonen.

Van LAS'79 waren 4 leden (Barbara de Groot, Cees van der Ham, Cees Zandbergen, Paul van Erve) en Corrie Zandbergen aanwezig. We waren vooral benieuwd hoe de door ons ingezonden film "De Brand, een moerassig Natuurgebied" zou voldoen.

Dit festival biedt beginnende filmers en filmers die hun film niet willen insturen naar een wedstrijd een Podium. De films worden daarom niet van punten voorzien door de jury, alleen van commentaar en adviezen in een rapport.
Vóór de pauze werd door ons de kwaliteit niet zo goed gevonden. Natuurlijk moet je geen hoogstandjes verwachten bij dit festival. Na de pauze, waarin we met enkele snacks werden verwend, waren de producties over het algemeen beter om te bekijken. We noteerden wel een paar films die we al op het Mottofestival hadden gezien.

Na elke film las een van de twee aanwezige juryleden het rapport voor. Wij vonden dat de meeste opmerkingen de fouten belichtten en niet een positief advies gaven hoe de film te verbeteren.
Bij de film van Emiel de Jong en Cees vd Ham werd gemeld:
Inhoud / strekking
Een impressie van het natuurgebied “De Brand”.
Structuur
De film begint veelbelovend met het voorstellen van het natuurgebied en een voice-over die vertelt over de geschiedenis van het natuurgebied. Helaas verstomt het commentaar in het middengedeelte en zien we alleen beelden van planten en insecten. Hier heeft de film weinig structuur en wordt traag. Ook zien we een aantal fotografen en een schoolklas. Deze worden niet voorgesteld en hebben ook geen verdere functie in de film. Ook zien we de persoon in de introductie niet meer terug.
Vormgeving
De beelden zijn over het algemeen mooi en rustig geschoten. Een enkel beeldje is onscherp. Veel shots zijn totaal en weinig spannend. Ook wordt hier en daar een still gebruikt. We krijgen wel close-ups, maar extreme close-ups die het filmen van insecten boeiend maakt, blijven uit.
De montage is verzorgd, op een enkele onnodige springer na.
Conclusie
Een film met potentie. De maker heeft een mooi onderwerp gekozen: een mooi natuurgebied met een rijke geschiedenis. Helaas zijn enkele keuzes niet goed uitgevallen en had de maker met het doorzetten van de lijn in het begin en de gids door de film te blijven gebruiken, een boeiend verhaal kunnen brengen.

De projectie was iets uitgelopen. Waarschijnlijk door een langere pauze dan gepland. Iedereen uit het publiek mocht aangeven welke film zij op plaats 1, 2 of 3 thuis vonden horen.
Na telling vanaf alle formulieren werd de uitslag door Gerard Willemsen (secreatis NB'80) gegeven:
3. Wat je niet weet, deert je niet  van Jan van Loon (TAS)
    Leuk (Motto)filmpje over een man die gul is naar vrouwtjes, met een verrassend einde.
2. Zo heb je een Fiets en zo heb je... van Rien Mulder (VC Best)
    Speelfilmpje over het door een ander laten repareren van een fiets met voorspelbare clou.   
1. De Baas van 't hele Spul van Paul Driesen (VC Best).
    Een nagesynchroniseerde, onverwacht gespeelde, musical met 1 camera opgenomen bedoeld als Lipdub opname.

Noot: Alle juryrapporten kunnen ingezien worden op http://www.nb80.nl/index.php?pageid=1256110

Laat (vroeg in de nacht) kwamen we weer thuis.