Home Archieven

Clubavond 7 oktober 2014

Jan's vertoning

Clubavond 7 oktober 2014
Verslag van Paul van Erve

Het was even wennen aan de nieuwe begintijd. Gerard was nog weg om koffie bij te halen voor de latere binnenkomers. Toen kon Jan van der Steen, als invaller voor Wally, de avond openen.

- Na melding van 3 afwezigen vertelde Jan over de beslissing van het bestuur om niet in te gaan op een verzoek de clubavonden eens per 3 weken te houden. We zijn bang dat het contact dan verwaterd. We moeten wel meer de leden stimuleren om films te maken en vooral te tonen, waaronder ook graag 'familiefilms' mogen zitten. (Jan geeft vanavond daar ook enkele voorbeelden van.)
- De clubsecretaris heeft het verzoek ontvangen om een moderne bedrijfsfilm te maken voor De Barmannen in Waalwijk. Zij zijn jonge ondernemers. Mari reageerde met de opmerking dat zijn kleinzoon George daar mededirecteur van was en dat hij initiatief zou nemen om verder te achgterhalen wat ze precies in gedachten hebben.
- Wouter gaat naar de bijeenkomst in Kunstbalie Tilburg, over productieervaringen bij de film PATRIA over een Nederlands-Indische jonge tijdens de 1e wereldoorlog.
- Bij herhaalde navraag of er belangstelling was een bruiloft te verfilmen, bleek het antwoord negatief. Paul zal de aanvrager informeren.

Clublid aan het woord

Dan start Jan van der Steen zijn avond met film 'waar hij iets mee heeft'. Hij begint, zoals we van hem gewend zijn, met een presentatie over de soorten films die er zijn en hun karakteristieken.

Familiefilms
De eerste film die we te zien krijgen is SANDRA, 40 jaren geleden met Super-8 camera gemaakt zonder geluid. Hij heeft daarin wel een animatie gebruikt voor de titel. Het is (tegen de huidige tijd afgezet) een traag gemonteerde film over de zwangerschap van zijn oudste dochter en na de geboorte de verzorging van zijn kleinkind.

Living Doll hebben we al eens gezien, maar blijft een leuk verhaaltje op het bekende lied. Deze film over Anna van der Steen bevat wel live geluid en goede beeldovergangen.

Vakantiefilms
1991 in Polen is verfilmd met veel nadruk op de familieleden. We zien weinig van de omgeving. Klassieke muziek ondersteunt de beelden.

In 2001 maakte Jan zijn eerste film als lid van de filmclub, Vingtar kloof. Deze film mocht gedraaid worden op het Podiumfestival en behaalde daar meteen een prijs. Op muziek van de Pastorale van Beethoven genieten we van de beelden van een rivier in Slovenië. De beelden, inclusief meestal live geluid, passen precies in het ritme van de muziek; waar de muziek aanzwelt zien we ook een sterkere waterstroom.

Terschelling is niet een informatieve film maar bevat wel een intro, enkele hoogtepunt van het eiland, veel zee en strand, een terrasbezoek en de bootreis terug.

Opdrachtfilms
Bij opdrachtfilms zijn de eisen wat hoger; met meerdere camera's omdat je soms maar één kans krijgt (ja-IMG20022woord, ringen om); een goede voorbereiding (voorbespreken, locatie bekijken, programma kennen).
Hiervan zien we de trouwfilm Anneke en Marc, met 2 door hemzelf bediende camera's opgenomen. Dit geeft mooie snijmogelijkheden waarvan hij ook gebruik moest maken als een camera werd afgedekt. We zien wel erg veel en lang autoritjes en een toer met de bruid in de fietskar. Leuke close-ups wisselen het beeld af. Voor ons vreemden is de film echter te langdradig.

Bij een Crematie in het westen van het land, waarvan Jan voor ons een ingekorte selectie heeft gemaakt, werd gebruik gemaakt van 3 Powerpoint presentaties. Door deze weg te schrijven als filmbestand konden ze worden opgenomen in het eindproduct. Hierbij ook 2 camera's gebruikt, maar (bijna) niet tegelijk om de ceremonie niet te verstoren. Jan wijst ons erop dat de beelden van de presentaties en de gesproken/gezongen teksten zo goed bij elkaar passen.

Een opdracht kan ook een speciale gelegenheid zijn. In dit geval voor vriendinnen die gingen parachutespringen (in 2003) heb je speciale eisen. Je moet de camera goed kennen (o.a. scherpstellen; tegenlicht correctie; inzoom); je mag niets missen want het kan niet overgedaan; je ziet niet goed wie uit de lucht 'valt'; je kunt niet dichtbij komen.
Het resultaat is een film over de voorbereiding; de 2 dames aan de parachute afdalen; het neerkomen; en de nazorg.

Bij een promotiefilm komen daar nog bovenop de eisen die het bedrijf stelt. De camaraman moet ook extra letten op dat aan hygiëne en Arbo wetten wordt voldaan. P&G Pet Care uit 2007 beschrijft het bouwen van een hal met lange spanten. Dit is snel gemonteerd met 'productiemuziek'.

IMG20099Bij TASTOU. samen met Mari opgenomen, werd de Voice-over geschreven en ingesproken door het bedrijf. Zij wilden ook bepaalde onderwerpen verplicht verfilmd hebben welke Jan anders niet zou opnemen. Regie is nog wel mogelijk. Bij deze opnamen was vooraf schriftelijk toestemming nodig van de gefilmde ouderen. De film over de organisatie van de keuken bij Schakelring beschrijft alle activiteiten en processen om dagelijks 1200 maaltijden te serveren. Jan zegt hierbij wel leuke ervaringen te hebben opgedaan.

Daarmee is een eind gekomen aan deze gezellige en interessante clubavond precies op de nieuwe sluitingstijd 22:30 uur.