Home Archieven

Clubavond 18 maart 2014

Gast met groot oevre

Clubavond 18 maart 2014
(aangepast) Verslag van Wouter Tetrode

Noot van het bestuur van LAS'79:
"Het oorspronkelijk verslag is ingekort omdat het geen juiste weergave gaf van de werkelijkheid en zeker geen recht deed aan de inhoud van de voordracht. Het thema van de avond: “registratie-sfeer-tekst en gesproken woord” werd helemaal niet genoemd, waardoor ook niet naar voren kwam dat de vertoonde films allemaal in relatie stonden tot en als voorbeeld gebruikt werden om de presentaite van de spreker te ondersteunen.
Aan deze avond hebben we een hele positieve indruk over gehouden. Door de gekozen opbouw van het thema en de ondersteuning van de films was de avond juist heel leerzaam. Wij hebben niet het recht om deze voorbeeldfilms zo uit de contect te halen en ze als afzonderlijke films te beoordelen. Daarmee deden we de maker zeker onrecht."

Gast Cor Vermeulen

Wij hebben voor deze avond de gastspreker Cor Vermeulen uitgenodigd. Hij komt uit Nieuwerkerk a/d IJssel. Hij was lid van lid van de Film- & videoclub Het toverlint, maar moest zijn lidmaatschap om gezondheidsredenen beëindigen.

Dit programma was een verhandeling over de “informatieve non-fictie film”. met als kernthema’s “registratie-sfeer-tekst”. Cor Vermeulen laat ter ondersteuning een fors deel van zijn oeuvre zien in volgorde van de tijd.
Deze films werden getoond als voorbeeld bij zijn presentatie:
1. Gans, de beelden van het ontleden van een dode gans (2 min)

2. Turkse Markt, prachtige korte vakantie-achtige film. Sfeervol. (4 min)

3. Heel even is een film gemaakt op een kerkhof. In de film wordt een gedicht voorgelezen samen met sfeermuziek het bekijken waard. (2 min)

4. Autumn leaves, schitterende herfstbeelden met op de achtergrond en soms in beeld een zangeres die inderdaad het nummer Autumn leaves zingt. (6 min)

5. Pueblo Alegro, met deze verwachtten we een Spaanse vakantie film te zien – de beelden zijn zeer zonnig – maar niets is minder waar. Uit het verrassende einde blijkt waar de beelden werden opgenomen. (6 min)

6. Koper en stoom over een stoomtrein(reis) in Australie. Het duurde 2 jaar aan opname/montage zo vertelt 2014EilandBrienenoordCor. (18 min).

7. Levend verleden is het verhaal van een vrijwilligster in de Rederijkerskamer in Reeuwijk.  (8 min)

8. Goudse keramiekdagen. Een film uit 2008 met daarin straatinterviews. (7 min)

9. Jungle in de Maas Een fors eiland nabij de Brienenoordbrug, Wie had ooit verwacht dat daar een prachtig natuurgebied is ontstaan. Een team van mensen is ruim een jaar bezig is geweest. Er werd ook veel voorwerk gedaan: research en het optuigen van een organisatie.

Deze avond hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van Emiel de Jong. Hij verhuist even voor een jaar naar Gorinchem en daarna naar Utrecht. Emiel was drie lid, en een actief lid! Het secretariaat wordt overgenomen door Paul van Erve.