Home Archieven

Clubavond 4 februari 2014

Documentaires van Jef Monté

Clubbijeenkomst: 4 februari 2014
Verslag door: Emiel de Jong

Om 20.20 uur opent Wally de bijeenkomst en vertelt dat we vanavond Jef Monté in ons midden hebben. Jef is een jonge documentairemaker uit Den Bosch en zal ons vanavond een aantal films laten zien en met ons in discussie gaan.

De ‘man bijt hond’ uitleg door Wouter en Jan zal de volgende keer plaatsvinden.
Cees Z vertelt dat er 27 personen meedoen aan onze wokavond in Loon op Zand. We krijgen hier nog bericht over.
Emiel vertelt dat zijn huis, onder voorbehoud van financiering, verkocht is en hij dus binnenkort de club als lid en als secretaris zal verlaten. De leden vinden dat prettig voor hem maar niet voor de club.
Emiel doet ook beknopt verslag van de gisteren door hem bijgewoonde vergadering van NB80. Er doen slechts acht films mee aan het Mottofestival, ingezonden door vier clubs. De kans op een prijs is zodoende wiskundig vrij groot. Maar films worden niet wiskundig maar film technisch beoordeeld. We zullen het zien op 27 februari.

201402JefMonteJef als documentaire maker

Dan krijgt Jef het woord. Hij geeft aan dat hij zelfstandig documentaire maker is, opgeleid aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Na zijn afstuderen in 2008 begon hij zijn eigen bedrijfje ‘Dieper Beeld’. Op de website lees ik:

Ik ben vrolijk, energiek, inventief met weinig middelen, sociaal, open en vriendelijk. Mijn collega's motiveer ik met goede zin en door ze mijn inhoudelijke keuzes uit te leggen. Ik sta op mijn strepen als het nodig is. Ik ben multifunctioneel, maar ik kan me ook in opperste concentratie aan één taak wijden.

Op zijn website kunnen we kennisnemen van zijn vaardigheden, vaardigheden die wij, als liefhebbers ook moeten nastreven:

als regisseur denk ik in beelden, acties en scènes. Ik houd overzicht voor een compleet en kloppend eindresultaat. Zonder het scenario uit het oog te verliezen hou ik tijdens het draaien oren en ogen open voor eventuele wendingen. Ik kan interviews zo op bouwen dat de personages op de juiste manier hun verhaal doen, zodat de editor er mee uit de voeten kan.

als editor ben ik precies, ritmisch en ik zorg voor een logisch beeldverhaal met ruimte voor eigen gedachten van de kijker. Ik weet de stijl van een film vast te houden en de sfeer in mijn edits spreekt veel mensen aan.

als producent houd ik goed overzicht over de inhoud, tijdsplanning en financiën. Ik ben de verbindende schakel tussen regie en opdrachtgever. Draaidagen plan ik altijd zo dat er veel gedraaid kan worden, zonder dat er tijd tekort is.

als cameraman zorg ik voor een consistente stijl in een productie. Er is genoeg materiaal voor de editor. Ik maak strakke pans, tilts en rijders vanaf statief en mijn shots zijn mooi gekadreerd en natuurlijk belicht.

als ENG-geluidsman draai ik met gemak de hele dag door en snap de relatie regie-camera. Daardoor is hengelen voor mij een makkie. Omdat ik veel sport zakt de hengel nooit het beeld in.

Nu naar zijn films.

De eerste film van 20 minuten ‘De Uilenburg, van arm naar rijk’ laat ons zien hoe de krottenwijk Uilenburg geworden is tot een toeristisch hoogtepunt in Den Bosch. We zien, naast straatbeelden, diverse interviews met bewoners, een schipper op de binnendieze, een winkeleigenaar en anderen. Ook oude filmbeelden passeren de revue. Een prachtige film, die de sfeer van de wijk prima in beeld brengt.

De clubleden maken ruim gebruik van de mogelijkheid Jef te bevragen over zijn film.

Dan denken we dat de tweede film zal beginnen. Helaas duurt het tot na de pauze voordat de techniek dit toelaat. In de pauze gooit Frans S nog (om onduidelijke reden) een glas bier om.201402-Polder

In 'Sjieke pakken, natte gronden' (13 minuten) krijgen we te zien hoe de Noordwaard in de Biesbosch in het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ getransformeerd wordt tot een overloopgebied bij hoog water. Heel mooi worden beelden uit het verleden samengebracht met overeenkomstige beelden uit het heden. We hebben weer genoeg te vragen.

Voordat we de derde film gaan zien worden we door Jef gewaarschuwd voor de intensiteit van de beelden die gaan komen. Het blijkt dat we de geboorte van een kalf meemaken alsmede de slacht van een varken. Een varkenskop wordt door een zaag doormidden gesneden. We hebben een ex-slager als lid: deed hij dat vroeger ook zo?

In de film 'Peter and the farm' (20 minuten) wordt getoond hoe een Engelse jongeman de indrukken die hij op de boerderij op doet, gebruikt om muziek te componeren. De natuur rond Hilvarenbeek speelt een belangrijke rol om de sfeer van de film te bepalen. Peter blijkt een gevoelige jongeman te zijn en dit komt tot uiting in zijn muziek. We vinden ook dit een prachtige film.

Na de vragen bedankt Wally om 22.40 uur Jef. We vinden het leuk dat we, als oudere generatie, opnieuw een (ex-) student van St. Joost hebben mogen ontvangen. We zijn aangenaam verrast door de invulling van deze avond.