Home Archieven

Clubavond 21 januari 2014

Buitengewoon!

Clubavond: 21 januari 2014
Verslag van Paul van Erve

Wally heet ons allen welkom, maar vooral onze gast Bram Knol. Enkele mededelingen gaan vooraf aan zijn presentatie.
- Mat Geritsen is overleden. Hij was Gyneacoloog, een sympathieke man, met een grote staat van dienst in de video amateur wereld. Mari, Emma, Bert kenden hem goed.
- Voor de NB'80 cursus "Filmen voor gevorderden" is geen belangstelling. Van elk van de drie modules is minstens de helft al bekend. De rest kan door eigen leden (Paul Digitale Media; Jan vd Steen Audio) gegeven worden.
- Wim Lammerink groet ons via Frans Sluijs vanuit zijn nieuwe adres. Hij heeft besloten lid te worden van een filmclub in Deventer.
- De informatie over onze cursus Videomonteren is in veel kranten verschenen. Nu maar hopen dat dit inschrijvingen tot gevolg heeft.

(geen) WANHOOP

201401Bram Knol4

De 19-jarige Bram Knol neemt de plaats voorin over. Hij vindt het superfijn om uitgenodigd te zijn om over zijn eerste productie te vertellen.
Hij

is student 'Illustratie' aan de Kunstacademie St. Joost. Komt oorspronkelijk uit Kaatsheuvel maar woont in De Moer. Bram wil "Concept artist" worden, waa

rbij je de ideeën aandraagt, tekeningen en ontwerpen maakt van kostuums, virtuele lokaties, achtergronden e.d. om de sfeer te bouwen die de film moet uitstralen. In deze wereld is veel concurrentie. Om een stageplaats te kunnen krijgen moet een portfolio ingestuurd worden waarin je laat zien wat je kennis al is. Daarom maakte Bram zijn (eerste) fantasiefilm met een Middeleeuwse setting, waarin hij laat zien wat hij kan, in overdreven mate om op te vallen. Bijna alles ontwierp en creëerde hij zelf; pakken, wapens, schilden, storyboard, camerastandpunten, productie, regie, decors, montage. Op de set acteerden vrienden en familie en een oom maakte muziek en geluiden. Alleen de cameraman was een ingehuurde professional.

We kijken eerst naar de ongeveer 6 minuten durende film DESPAIR waarin een wanhopige strijd plaatsvindt tussen twee groepen. Vóór een discussie op gang komt wil Bram eerst de "Making of DESPAIR" tonen zodat we een betere indruk krijgen van wat er allemaal bij het maken van zo'n productie komt kijken.
Na een voorbereiding van 1 jaar, 3 dagen tegen 'green screen' opnemen (50 shots in 212 takes), een half jaar special effects maken, monteren en hermonteren was de film gereed voor vertoning. We zien hoe Bram de maskers en schilden ontwierp/herontwierp, maakte van hout, metaal en plastic of glasfiber; hoe 'lijken' gevuld werden met kranten; een kasteel virtueel opgebouwd en horen hoe alle riemen uit alle 2e hands winkels in de omgeving opgekocht werden.

We zijn allen zeer onder de indruk van de prestatie en het resultaat, net zoals Brams docenten. De enkele filmische foutjes (over de actielijn) worden ruimschoots gecompenseerd door de fantastische beelden en de muziek die een groot aandeel heeft in de sfeer. Wij geloven dat deze film 'goud' zou halen bij een landelijk amateur filmfestival.
Wij hebben erg veel waardering dat Bram ook de productie en organisatie/planning zelf heeft uitgevoerd en het budget bij elkaar verdiend. Hij vertelt dat hij voor de effecten (in After Effects) en montage (in Adobe Premiere) veel bijgeleerd heeft via Internet.
Morgen (22 januari) wil Bram zijn portfolio opsturen naar Weta in Nieuw-Zeeland. Hij is hoopvol geaccepteerd te worden om daar stage te lopen.

Wally: "Wat jij in je eentje voor elkaar hebt gekregen is een enorme prestatie waarvan wij zeer onder de indruk zijn. Daarom willen we naast de fles drank een extra geldelijke bijdrage leveren voor het verzorgen van deze aangename avond". Emiel, onze secretaris, zal Bram ook introduceren bij andere filmclubs, om ook landelijk bekender te worden. Misschien dat de film zelfs ingestuurd kan worden naar festivals waarbij geen lidmaatschap is vereist.

Toon ons meer

Bram bleef nog zitten om te zien hoe een filmclub beelden monteert.
Omdat Jan van der Steen vanavond niet aanwezig kan zijn, start ook Wouter niet het voorbereiden van de "Man bijt hond" filmpjes die we zouden kunnen gaan maken. Daarom wordt na de pauze de avond gevuld met eigen films.

De aangepaste 'mottofilm' VISSEN is een stuk sneller vooral in de scènes met de agent en het biljarten.

Emiel heeft weer verder gefilmd op het bouwterrein van project "Meijster Buiten".
In "Keldervloeren en - muren" zien we onder andere het betonvlechten en storten van een vloer (wat beide lijkt op een vorige film). Deze bouwfilms worden elke keer eerst door de uitvoerder bekeken en goedgekeurd, voordat ze naar belangstellenden gestuurd worden en op YouTube gezet.
"De bouw van alle kanten" toont ons de bewapening van de keldermuren, controle door inspectieteam, weghalen wandbekisting, plaatsen van muren en 1e verdiepingsvloeren. Met gesproken verklaringen van de arbeiders en shots van grote hoogte, onder andere vanuit de hijskraan.

Wally digitaliseerde zijn oude dia's en maakte onder andere daarvan een film over een "Expeditie naar Nepal". 201401Nepal253Vanaf 1978 is hij al lid van een Bergsportvereniging "Met gezwinde pas" waarmee hij tochten maakt. Dit maal via Kathmandu richting Mount Everest, maar doel Imja-Tse. Er waren veel papieren nodig voor toestemming (climbing permits) en visa. Zelfs op grote hoogte (boven 4000 meter) zijn nog steden en klooster bewoond. Het schooltje wordt van binnen getoond terwijl ook buiten les gegeven wordt. Op 6800 meter hoogte worden de spullen op de rug van een Yak gedragen, daarvóór door Sherpa's met de vracht op hun rug en een hoofdband ter versteviging. De dagenlange tocht gaat over wankele bruggen, ruw en los gesteente en tot een hoogte van wel 6175 meter (21 oktober). Op 1 november waren ze weer terug in Kathmandu.
Dit was Wally's eerste grote expeditie waarvoor hij door een selectie kwam. Wally vindt dat Nepal wordt bewoond door uiterst vriendelijke hulpvaardige mensen.  De Sherpa's worden op het eind nog apart door Wally voor hun hulp bedankt. Ondanks dat het doel Imja Tse niet bereikt werd, vonden de klimmers de expeditie geslaagd.

Helaas is bijna de hele diaserie zonder commentaar, met alleen een opsomming van de bergtoppen die we zien en de namen van de plaatsen die ze passeren. De routekaart is niet altijd verduidelijkend omdat er teveel lokaties op staan. Precies op het moment dat de kijkers het gevoel hadden genoeg te hebben gezien, (hij duurt dus te lang!) gaf Wally een gesproken toelichting.

Toevoeging van Bram, ontvangen 9 februari:

"Reactie van Weta

Hallo allemaal!

Weta Workshop (het bedrijf waar ik stage wilde lopen) heeft mijn portfolio
(met de film) deze week eindelijk ontvangen en ik heb een nette reactie van
ze terug gekregen. Ze waren onder de indruk van mijn portfolio maar kunnen
me door geheimhoudings-overeenkomsten met de opdrachtgevers helaas geen
stage plek aanbieden. Dit had ik al wel een beetje verwacht. Wel vertelde ze
me dat ik kan solliciteren voor een baan bij Weta. op zich een leuke reactie
dus!

Nogmaals allemaal super bedankt voor de hulp!

Groeten!! Bram"