Home Archieven

Clubavond 19 november 2013

Waar blijft de tijd?

Verslaglegger: Jetty Broeren
Clubavond: 19 november 2013

 

Waar blijft de tijd? Dit vragen wij ons af op onze clubavond van de 19e november 2013.

Voor de één kruipt de tijd voorbij, voor de ander gaat het te snel. Waarom we hierbij stilstaan is het feit dat het al weer 1 jaar geleden is dat Bert Coolen ons ontvallen is. Voor Emma is er heel veel veranderd dit afgelopen jaar en zij heeft (en heeft nog) heel veel steun van haar dochters, schoonzonen, hun kinderen en vele kennissen.

Om bovenstaande reden willen we deze avond grotendeels vullen met films waaraan Bert een heel groot aandeel heeft gehad. We zien hoofdzakelijk films van de duinboeren, films waar Bert met andere clubleden heel veel uren heeft ingestoken.

Wie zijn de Duinboeren en wat doen ze?
Dit is de titel op de website waarin ze vertellen wat hun doelstelling is en wat ze kweken of verbouwen.
21 Agrarische bedrijven hebben zich in een netwerk verenigd onder het motto “samen staan we sterk”.

Ambachtelijke boerenprodukten worden onderling uitgewisseld en gezamenlijk verkocht in de streekwinkels zodat men  de mogelijkheid heeft om op één adres zijn boodschappen te doen. Door de jaren heen hebben de leden vaak kritisch bij elkaar in de keuken gekeken waardoor er steeds weer verbeteringen aangebracht konden worden.
Dit alles heeft geresulteerd in een krachtig en succesvol netwerk met een gevarieerd aanbod.

Reden genoeg om nieuwsgierig te worden naar die bedrijven maar ook naar de films die van enkele van deze 21 bedrijven gemaakt zijn.RodeBessen

We zien achtereenvolgens in de eerste 4 films scharrelkippen, rode bessen, melkproduktie, aardbeien en andere streekprodukten langs komen als mede een prachtige film over het Nationale Park de Loonse en Drunense Duinen.

Misschien wordt uw nieuwsgierigheid geprikkeld en wilt u zelf wel eens een kijkje gaan nemen bij de boeren of inkopen doen in hun streekwinkeltjes. Kijk hiervoor op het web (http://www.bijdeduinboeren.nl/), daar vindt u voldoende informatie en adressen.

Dorstig geworden van al dit lekkers houden we nu eerst een korte pauze.

Na een kwartiertje vervolgen we ons programma en zien nog één film waarin Bert een grote rol gespeeld heeft; nl. een film over een Kinderdagverblijf: “Een veilige plek om te spelen”.
Een nog schuchter klein meisje zie je na verloop van enige tijd ontdooien en mee gaan spelen met de andere kindjes.2013Torenhaan

Na dit eerbetoon aan Bert krijgt Emiel de resterende tijd om nog iets van zijn werk te laten zien. De film “het haantje van de Baardwijkse Toren” laat heel duidelijk en met veel close-ups zien hoe het herstel van de toren plaats vindt. Knap gefilmd en een mooi sluitstuk van films die we al eerder zagen over het verloop van de restauratie.

En daarna raad ik u aan de naam van het ventje dat nu in beeld komt te onthouden. Over een jaar of vijftien zou het best eens kunnen dat Freekje, dan natuurlijk Freek geheten, ons met zijn voetbalkunsten verbaast in het Nederlandse elftal.
In “Freekje als jong talent” zien we de kleinzoon van Emiel als 3-jarig jochie een voetbal bespelen en als een razende en nooit aflatende loper de straat onveilig maken. Ik denk dat opa Emiel na dit gefilmd te hebben voor Pampus in de stoel gevallen is.

Moe gestreden besluiten we na deze vertoning, al is het nog geen 11 uur, ook zelf maar te stoppen en thuis te gaan rusten.