Verslag clubavond LAS’79 dd. 8 maart 2022

Afwezig: Jeroen en Noud
Aanwezig: 10 leden
Organisatie en avondvoorzitter: Jan van der Steen
Notulant: Wally Kastelijns

De bijeenkomst was aangekondigd als een avondje "vliegen met Jan".
Na een kort welkomstwoord laat Jan ons eerst zijn nieuwste aanwinst zien: een "DJI Mini 2".

Uit een kleine tas haalt hij een minuscuul apparaatje van nog geen 250 gram. Met grote belangstelling en verbazing kijken de aanwezigen naar de metamorfose van een plastic voorwerp ter grote van een flink pakje sigaretten tot een compacte drone met vier kleine vleugeltjes en een nog kleinere camera. Daarna toont hij de bijbehorende afstandsbediening met twee stuurknoppen die aangevuld met een mobiele telefoon via een speciale app verbinding maakt met de drone. In een vloek en een zucht is het geheel vliegklaar gemaakt.

Daarna laat Jan, op de voor hem bekende manier, ons nader kennis maken met alle in- en outs  van dit vernuftige apparaat. Zo vertelt hij dat het toestel beschikt over een Full HD (1080p), Ultra HD (4K) camera; een maximale vliegduur van 31 minuten en een maximale vliegafstand van 10 km heeft.

De DJI Mini2 is dankzij zijn compacte formaat en inklapbare ontwerp (5,8x8,1x13,8 cm) heel geschikt om mee op reis te nemen. Door zijn 3-assige beeldstabilisatie worden de schokken en trillingen tijdens de opnamen tot een minimum verminderd. Verder is het mogelijk om via de app verschillende opnamemodi in te stellen, zoals Panorama of QuickShot. In deze modi kan je de drone gemakkelijk bewegingen laten maken en verschillende shots opnemen. Natuurlijk kan je tijdens de vlucht filmen en/of fotograferen.

Jan vertelt verder dat er vanaf 2021 een nieuwe Europese drone-wetgeving geldt. Dit houdt in dat een drone-piloot zich moet registreren als hij of zij een drone heeft die meer dan 250 gram weegt en uitgerust is met een camera. Omdat de "DJI Mini 2" minder dan 250 gram weegt heb je hiervoor geen speciale drone cursus nodig.
 
Om het voor ons allemaal nog wat inzichtelijker te maken vertoont Jan vervolgens een viertal instructiefilmpjes waarin door middel van een aantal basisregels heel goed uitgelegd wordt waartoe dit prachtige toestel allemaal in staat is. Zo zien we ook dat hij met stormweer vrij stabiele beelden blijft maken, maar wordt ons ook duidelijk dat je hem kunt verliezen wanneer je het toestel buiten het bereik van het besturingsapparaat laat vliegen.

Tot slot laat Jan nog wat eigen opnamen zien, waarin o.a. duidelijk wordt dat de drone ook binnenshuis te  gebruiken is en er prachtige zoom en wide-out-opnamen mee gemaakt kunnen worden.

Al bij al was het zeer leerzame avond, waarin duidelijk werd dat dit toestel vooral heel geschikt is voor de beginnende drone-piloot. En natuurlijk kan je er je films een extra dimensie mee geven. Dus wie wordt onze volgende drone-piloot?

Tussendoor werd het Kerst- en Nieuwjaarsfilmpje van Adri en Roland nog vertoont. Heusden in prachtige sfeerbeelden opvallend zonder mensen op straat. De meeste beelden ook met de drone van Jan opgenomen.