Seizoen afsluiting LAS79 3 mei 2022

Clubavond: 3 mei 2022
Afwezig:
Mari van der Velden
Aanwezig: 10 leden
Organisatie en avondvoorzitter: Paul van Erve en Wally Kastelijns
Notulant: Wally Kastelijns

De voorzitter opent de bijeenkomst en heet alle leden en onze enige gast, Joke van Erve, van harte welkom op de vierde clubavond van dit jaar. Na een korte terugblik op de afgelopen vier clubavonden geeft hij aan dat er recent ook een bestuursvergadering heeft plaatsgevonden. Het bestuur heeft toen vastgesteld dat het steeds moeilijker wordt om een verantwoord programma rond te krijgen voor de clubavonden. In dit verband werd daarom besloten een nieuwe versie van ABCinema aan te schaffen om mogelijk daarin wat onderwerpen uit te halen wanneer er geen nieuwe films te bespreken zijn of andere nieuwe ideeën naar voren komen.

Paul heeft voor deze seizoenafsluiting, uit de films die de afgelopen twee jaar zijn vertoond, elf films geselecteerd en de makers uitgenodigd om deze films mee te brengen.

             Er wordt gestart met Dalyan Resort Promo, een promotiefilm voor  een Turks vakantie ressort, die gemaakt is door Adri Eijkemans. Een mooie afwisselende informatieve film van 3 minuten, die start met een introductie door "Corendon". De in het Turks uitgesproken informatie wordt netjes in het Nederlands ondertiteld en afgewisseld met mooie beelden en bijpassende Turkse muziek.

            De tweede film is gemaakt door Barbara de Groot en Frans Sluijs, getiteld Beth Haïm. In deze 17 minuten durende film geven de makers een prachtige inkijk op een voor ons bijzondere Joodse begraafplaats, die al sinds 1614 bestaat. De prachtige beelden, dikwijls vanuit verassende camerastandpunten gemaakt, worden afgewisseld met deskundige uitleg van de in beeld gebrachte gids van de begraafplaats en de rustige aanvullende informatie van de voice over. De natuurlijke achtergrond geluiden vervolmaken het geheel.

            Adri Eijkemans en Ronald van Riel hebben met ondersteuning van Jan van der Steen een korte film van 5 minuten gemaakt over het veelvuldig gefilmde vestingstadje Heusden. Hun film Heusden in Kerstsfeer brengt op een mooi gefilmde en met bijzondere effecten gemonteerde wijze, een ander Heusden in beeld.

            Met de volgende film Kerst 2019 in Ootmarsum van Cees Leijnse blijven we nog even in de kerstsfeer. In 5 minuten neemt de maker ons mee naar Ootmarsum, waar we samen met de vele bezoekers de attracties op het terrein van het openluchtmuseum langs lopen en een goede indruk krijgen van de uitgevoerde uitbeeldingen en activiteiten.

            Voor de pauze neemt Paul van Erve ons nog even mee naar Noorwegen.  Hij doet dit  aan de hand van een aantal foto's,  die met de bijpassende muziek de titel van de ruim 2 minuten durende film Zoekend in Noorwegen 2007 alle eer aan doet. Een verrassende montage met zowaar een plot.

             In de pauze worden we nog verrast met een hapje wat verzorgd is door Joke en Paul.

            Na de Pauze beginnen we met een film van Jan van der Steen: Het schutten van een zomp.  Alle leden hebben vorig jaar de opdracht gekregen om aan de hand van een aantal fragmenten uit een veel langere vakantiefilm zelf een filmpje te monteren over dit onderwerp. Jan laat ons nu in 7 minuten zijn montage zien. Zijn film begint met een drone-opname van de omgeving die hij van YouTube heeft gehaald. Dit om de plaats te bepalen. Voor Jan was dit later aanleiding om zelf een drone aan te schaffen. Zoals verwacht een prima gemonteerde film met een bijpassende voice over.

            Frans van de Sluijs en Barbara de Groot hebben naar aanleiding van de eerder genoemde opdracht  een parodie op dit thema gemaakt onder de titel Schutteren bij de sluis. een prachtig een-minuut-filmpje met zeer bijpassende muziek.

            Fietsvakantie Ronda-Sevilla is een 5:20 minuten durende film van Wally Kastelijns. Uit een langere vakantiefilm heeft hij op verzoek van de organisatie "Eye 4 Cycling" daaruit een promotiefilmpje gemaakt om op hun site te plaatsen met de bedoeling om daarmee aspirant vakantiefietsers te bewegen om deze fietsvakantie bij hen te boeken.

            We blijven op vakantie gaan, want in de volgende 8:20 minuten durende film nemen Barbara de Groot en Frans Sluijs ons mee naar Madeira. Met vloeiende en afwisselde opnamen, ondersteund door bijpassende muziek en een rustige voice over met aanvullende informatie krijgen we een prachtig beeld van dit ruige, maar vooral bloemrijke vakantie-eiland.

            DNA Onbekend is een opdrachtfilm waar zeven leden van LAS'79 onder de regie van Jan van der Steen aan hebben meegewerkt (Camerawerk van Jan, Barbara, Frans, Cees, Wally, Mari en Jeroen). Jan heeft deze bijzondere film, die gebaseerd is op het bekende TV-programma, gemonteerd. Het is een hele mooie film geworden, die een onderdeel was van een grotere productie, welke voor zover wij weten door Corona nooit is uitgevoerd. Wat natuurlijk wel jammer is. Maar de club heeft er wel een mooie financiële beloning voor gekregen.

            Naar aanleiding van het overlijden van Jan Rot neemt de voorzitter de vrijheid om een, niet geplande, korte film te vertonen. Het strand van de Haan is een film over de Belgische badplaats de Haan, waar Jan Rot ooit een prachtig lied over heeft geschreven.

            De avond wordt afgesloten met een film van Jan van der Steen genaamd Water in de weg. Het is een opdrachtfilm over het thema water. Jan heeft met het filmen van het vernieuwen van de riolering in zijn straat uitvoering gegeven aan dit thema. En mooie film die een goed beeld geeft van dit ingewikkelde proces en Cees van der Ham, oud weg- en waterbouwer, de opmerking ontlokte dat dit een prima instructiefilm zou kunnen zijn voor aankomende weg- en waterbouwers.

            Precies om 10.15 uur sluit de avondvoorzitter de bijeenkomst af onder dankzegging aan de makers van alle getoonde filmers. Verder wenst hij iedereen een mooie zomer toe en hoopt iedereen in september weer gezond en wel terug te zien op onze volgende clubavond.