Nieuwjaarswensen

Clubavond: 7 januari 2020
Aanwezig: 12 leden
Afwezig: Noud Laurijsen

Het duurt wat langer voordat we met het officiële programma beginnen. We hebben de tijd nodig om aan elkaar nieuwjaarswensen over te brengen. Tevens zullen we vanaf vandaag al aan het begin de drankjes door moeten geven die we voor maar ook tijdens de pauze willen nuttigen.
Avondvoorzitter is Wally Kastelijns. Hij heet ons welkom om aan het 41e clubjaar te beginnen. We zijn in grote getale aanwezig. Weinig leden hebben nog werk maar diegenen die wel aan de arbeid moeten, zullen soms niet aanwezig kunnen zijn of vertrekken eerder. De verwachte aanwas met 1 lid gaat niet door. Met dit kleine aantal leden hopen we alle 9 clubavonden goed te kunnen vullen. Vanavond is in ieder geval een goede start met 5 Nieuwjaars filmpjes en nog andere in reserve.
Cees heeft gemeld dat De Gildenbond de prijzen weer verhoogd heeft.
Wally maakte ons enthousiast voor een tentoonstelling waar fotograaf Jimmy Nelson in museum aan het Vrijthof in Maastricht foto's presenteert over verre volken zo veel mogelijk in hun authentieke staat.

Project DNA

Jan van der Steen krijgt het woord over "prokect DNA" waar wij het toneelspel mee bedoelen "DNA onbekend" waar Els van Heijst ons voor gevraagd heeft. Er zijn 3 dagen gereserveerd waarop wij moeten filmen. Jan vraagt wie, wanneer kan.
Zaterdag 25/1 10:00-17:00 uur, bij Phil Tilburg 2 opnamen en in Goirle (bos) 2 opnamen. Mari, Barbara, Frans Sluijs.
Zondag 26/1 10:30-13:00 in het Kermismuseum Hilvarenbeek. Jeroen, Cees Leijnse.
Maandag 27/1 19:00-22:30 bij Phil Tilburg. Cees Leijnse, Mari, Wally.
Phil heeft adres Goirleseweg 167, 5025 Tilburg.
Kermismuseum: De Beerten 17a, 5081 AN Hilvarenbeek.

Wensen

Roland start met "Nieuwjaarswens" (ong. 3 minuten). Hij heeft een collectie gemaakt van opnamen die hij gedurende 1 jaar gemaakt heeft tijdens bezoeken aan Dierentuin Burgers Zoo in Arnhem, waarvan hij een abonnement heeft. Uit de hand gefilmd maar toch stabiele beelden van de variatie aan beesten. Roland toont weinig films maar we zien een duidelijke verbetering ten opzichte van de vorige. Het gegeneerde stukje muziek wat vele malen herhaald wordt kan ook als één stuk onder de beelden worden gezet door de lengte te vergroten. Het tempo van het tweede deel bij het water past beter bij de beelden.

Frans Hellings had een probeerseljte via de Smartphone op laptop bewerkt. "Vaarwel 2019, Welkom 2020" (1 minuut) was een toegezonden filmpje (.gif), werd geladen in een simpel videoprogramma en stukjes van hemzelf erin gemonteerd en als MP4 bewaard. Frans dit vraagt om meer toelichting en een demo!
Adri vraagt zich ook af hoe je bijvoorbeeld de bekende 'dansende beren' in een film kunt krijgen.

Cees Leijnse projecteert "Kerst 2019 in Ootmarsum". Gedurende 5 minuten zien we de kerstviering in Openluchtmuseum Ootmarsum waar Cees en vrouw elke Kerst naar toe gaan.  Het thema is Romijnse tijd. We worden welkom geheten door soldaten en 'Keizer Augustus'. Daarna bekijken we de Kerstdiorama met bewegende poppen. De getoonde beroepen of onderdelen zijn: Zingen, zagen, smederij, bakkersoven, wasvrouwen, spinnen en verkoopsters.
Het was er druk en daardoor kon Cees niet altijd alles duidelijk in beeld brengen.

Frans Sluis en Barbara gaan in 5 minuten "Fietsend het jaar uit". Het begint met gedichten bij herfstbeelden gevolgd door Holterberg en Rijsen museum met opgezette dieren in hun natuurlijke houding en leefomgeving. Hun goede wensen worden vervolgens uitgesproken.

Als laatste nieuwjaarsfilm (ong. 4 min) zien we "Kerststukje" waarin Mari in een zilveren kerstbal zijn ervaringen uit 2019 deelt en ons een gezond en gelukkig jaar toewenst. Daarna vertelt Jan in de andere kerstbal dat we een heel gewogen jaar achter de rug hebben. Hjzelf was druk met de oorlogsfilm. Dan krijgen de wens voor een voorspoedig en gezond jaar.
Jan geeft toelicht dat het niet zo eenvoudig is om zo'n beeld te krijgen. Hij heeft daarvoor een 'masker' gemaakt waarbij hij in meerdere lagen werkt met een voorgrondfoto en achtergrondfoto. Weer een item om te demonstreren!

Kettingfilm

Na de pauze is Wally even aan het woord over de voortgang van de Kettingfilm.
Groep 1, bestaande uit Wally, Barbara, Frans Sluijs heeft na 8 weken hun deel gereed. Frans had al vrij snel een idee wat ze in 1 dag gefilmd hebben. Ondanks dat ze dachten overal rekening mee te houden was het toch som moeilijk goede overgangen te maken tussen de scènes. Frans heeft het gemonteerd in 3 minuten.
Ze hebben de voorlopige naam "Onvoorspelbaar" gebruikt. Een chaufeur brengt een pakketje vbij een vrouw die het meeneemt in haar fietstas, die gestolen wordt (met fiets).
De volgende groep moet hierop voortborduren. Materiaal gebruikt in deel 1 kan geleend worden bij Wally.
Op de LAS-laptop staat een versie met en een zonder muziek.

Reisfilm

Team Frans en Barbara zijn op Madeira geweest en nemen ons in 8 minuten mee over het bloemeneiland. We bezoeken parken met exotische bloemen en planten; een gotanische tuin op hoogte bereikt via een gondelbaan; mooie berguitzichten. in het commentaar vernemen we dat zonder de tunnels door de bergen de reistijd zo'n 4 tot 5 keer langer zou zijn.
Zoals we gewoon zijn van dit stel, keurige, kleurige, mooie beelden.

Het kopiëren van enkele films op ons archief duurt wat lang, waardoor Paul de spullen in de kast opruimt en sluit.
Tot 4 februari.