Nieuwjaarswensen in 3 vormen

Clubavond Online 5 januari 2021
Verslag van Paul van Erve

De eerste clubavond van het nieuwe jaar is dit keer een ONLINE filmavond.

Allereerst bedankt dat  jullie bereid zijn mee te werken aan een mogelijk nieuwe opdrachtfilm voor de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH). Dit kan ook mooi materiaal opleveren om (evt. met aangepaste montage) onze clubavonden te vullen. Noot: Tot 21 januari is helaas nog geen antwoord ontvangen om een afspraak te maken en de details door te spreken.

Voor deze online filmbeoordeling van 5 januari waren 3 heel verschillende films beschikbaar (alleen voor leden!).
De leden was gevraagd de films goed te bekijken en opbouwende reacties geven.  Het te verstrekken advies kan gaan over de kwaliteit, inhoud, montage, muziek, commentaar, verhaal etc.
Vier leden reageerden met hun beoordeling waarvan hieronder een samenvatting.

Titel: Puzzelend het jaar uit
Makers: Barbara de Groot, Frans Sluijs

Duur: 4 min. 50 sec.
Inhoud: Tijdens het maken van een puzzel komen persoonlijke herinneringen van het afgelopen jaar naar boven.  Omlijst met de puzzel wordt de nieuwjaarswens uitgesproken.
Doelgroep: Leden van Videofilmclub LAS79

 Beoordelingen:
- Bij films van Barbara en Frans krijg je kwaliteit; zo ook nu. Vooral over de muziekkeuze is goed nagedacht. Bij de rozen, de watertuin en bij de Chinese tuin zeer mooi. Zeer interessant was de rode-beeldentuin; goed commentaar. Mooie film met een goede vondst om een puzzel te gebruiken als kapstok om het jaar aan op te hangen. Immers een jaar is een grote puzzel met moeilijke stukjes.

- Leuke vondst om al puzzelend herinneringen op te halen, zeker omdat er veel gepuzzeld is in de perioden dat we zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Leuk dat je de verspreking (kloostertuin) heb laten zitten gevolgd door de lachbui. Trouwens goed dat je in die tekst een beeldovergang hebt gemaakt! Dit herhaal je echter niet in de tweede keer over de kasteeltuin.
Logische overgang van de rozen in de puzzel naar Rosarium. Mooie stilstaande beelden van de rozen met afwisselend totalen en close-ups. Bij Lommerrijk is ook gefilmd. We horen live-geluid naast een rustige goed gekozen achtergrondmuziek.
De overgang naar de Japanse tuin is een beeld te laat omdat we die poort al gezien hebben.
Terug naar de puzzel (die niet echt opschiet en waar alleen Barbara aan werkt) en een herinnering aan tuin met rode plastic beelden. Nu met duidelijke goed te verstaan toelichting. Goed toegepaste draai-overgang van voorkant naar achterkant van de berengroep.
Puzzel is nu bijna af en camerastandpunt gelukkig gewijzigd. Nu goede afwisseling van standpunten en uitsneden.  Een wens geprojecteerd op de individuele bloemen in de puzzel en uitgesproken midden in de puzzel.
Algemeen: Leuk idee. Mooie opnamen goed in beeld gebracht. Passende gekozen muziek, weinig live geluid. Stemmen goed verstaanbaar. Weinig gebruik van beweging in de foto's (een enkele zoom).

- “Puzzelend het jaar uit” is een mooie en goed verzorgde film met een zeer goed gekozen thema en titel. Al weten wij uit ervaring dat de nieuwjaarswens van Barbara en Frans ieder jaar weer bijzonder en origineel is, hebben ze ons ook dit jaar weer verrast.  Het afmaken van een bloemen-puzzel wordt heel toepasselijk afgewisseld met herinneringen uit het afgelopen jaar middels filmpjes over van een bezoek aan een rozen- en beeldentuin. Bij de eerste film worden stilstaande beelden mooi afgewisseld met bewegende beelden en bijpassende muziek.  Het tweede filmpje vult de herinneringen aan en wordt passend ondersteund door een duidelijke voice-over. Ook al is het ieder jaar weer een hele puzzel om een goed thema te vinden zijn de makers er dit jaar opnieuw goed in geslaagd om van hun probleem een mooie film-wens te maken.

Titel: Wens 2021
Makers: Jan van der Steen

Duur: 4 min 15 sec
Inhoud: Nieuwjaarswens van Jan van der Steen voor LAS-leden.  Nadat een beer een jazzy kerstnummer op saxofoon heeft gespeeld spreekt Jan via die beer over gebeurtenissen van het afgelopen jaar 2020 gevolgd door een wens voor het nieuwe jaar. Waarna de beer doorgaat met zijn muziek.
Doelgroep: Leden van Videofilmclub LAS79

Beoordelingen:
- Leuk gevonden idee; goed verstaanbare tekst. Onze complimenten.

- Jan heeft de trukendoos weer  open getrokken  om zijn nieuwjaarswens uit te spreken. Mooie vondst alleen duurt het wat lang voordat de beer begint te spreken. misschien iets inkorten? Wel leuk gevonden.

- Leuke vondst om de beer te gebruiken. Blue screen(?) is niet helemaal netjes (je kijkt door het lichtbruine platform waarop de beer staat. Goed gebruik van het effect waarbij de lippen vervangen worden. Kent de beer maar één nummer? Waardering dat je in ieder geval een filmpje hebt gemaakt.

- “De Jazzy Kerstbeer” geeft een persoonlijk jaaroverzicht van Jan weer, waarbij hij deze keer gekozen heeft voor een originele vorm. Middels een specifieke montagetechniek is het zowel
in beeld als geluid toch Jan die ons toespreekt en een goed nieuwjaar toewenst.

Titel: Nieuwjaarsfilm LAS79 voor 2021
Makers: Wally Kastelijns

Duur: 24 min 25 sec
Inhoud:  We hebben met zes personen een fietsvakantie van 10 dagen gemaakt in de streek tussen Malaga - Ronda - Sevilla.
Tijdens de reis heb ik met mijn fotocamera en telefoon wat foto's en enkele filmbeelden gemaakt. In eerste instantie als een herinnering voor onszelf en daarnaast op verzoek van de reisorganisator om eventueel een kort promotiefilmpje te maken, zoals ook van onze fietsreis op Ibiza.
Na positieve reacties van de reisgenoten op een eerste montage ben ik begonnen om een uitgebreidere film te maken voor ons zelf en de twee bevriende stellen die erbij waren.
Tijdens dit montageproces besloot ik de film ook te gebruiken als Nieuwjaarsfilm voor LAS79 waarbij het mij nodig leek om een korte Voice Over aan de film toe te voegen, zodat deze voor hen toegankelijker werd.
Doelgroep: Reisgenoten, Reisorganisatie, Leden van LAS79

Beoordelingen:
- Mooie fietsvakantiefilm in een schitterende omgeving. Prachtig  document voor de deelnemers aan deze tocht. Jammer is, dat in sommige gedeeltes de tekst en muziek niet in balans is.

- We zijn gewend van Wally een uitgebreid filmverslag van zijn fietsvakantie te krijgen; zo ook nu. De commentaarteksten liggen niet goed. Jammer dat verstaanbaarheid  van het commentaar, vooral bij de mix met muziek, niet goed is. Voor een neutrale kijker veel overbodige beelden voornamelijk onjuist geplaatste foto’s die eruit kunnen. Beweging in stils aanbrengen voorkomt dat het een diaserie wordt.  Maar wat de film zelf betreft, die is prachtig, mooie beelden. Men verlangt om er zelf naar toe te gaan.
Voor de fietsclub wel leuk om  je zelf te zien in de film, maar maak er dan twee films van. (Noot: Dat had Wally ook gedaan maar niet aan ons aangeboden.)

-Er is gekozen voor een chronologische vertelling over alle gebeurtenissen in die dagen en over (voor ons niet) bekende bewoners, artiesten, gebouwen, historie. We krijgen (te) veel details te horen.  Een routekaartje tussendoor toon je kort en met alleen de startplaats. Van de lege vlaktes lijken de foto's veel op elkaar en daardoor net dubbel.
Eigenlijk is de titel "8-daagse fietsvakantie Ronda - Sevilla" en alleen geschikt voor het reisgezelschap.  De commentaarstem is (te) zacht en een beetje vlak (niet enthousiast) maar geeft wel toepasselijke informatie. Foto's en films zijn meestal goed wat scherpte en uitsnede betreft; wel het meest totalen.  Bewegend beeld en foto's worden afgewisseld in de hele film. Pan en tilt in bewegend beeld komt soms schokkerig over. Helaas zitten er onscherpe foto's tussen.
Muziek is goed gekozen en passend bij de sfeer en onderwerpen.  Bedankt voor de nieuwjaarswens aan alle leden als laatste beeld.
Je had misschien beter de 10 minuten film kunnen gebruiken als basis voor onze niet-fietsfanaten.

Noot:  Naar aanleiding van deze laatste zin stuurde Wally naar Paul nog een link van het 10-minutenfilmpje over hetzelfde onderwerp.
Beoordeling: Inderdaad is dit veel vlotter, maar mist inderdaad een beetje informatie over waar we naar kijken (voor ons filmers). Ik beschouw het als reisimpressie om te genieten en dan heb ik geen behoefte aan details.
Nu zien we lands eigen dingen; plein; bodega; slager, ravijn; eten; steile steegjes; tunnels; bergen .
Leuke link tussen billen van persoon en stier.  Verrassend dat je over de autoweg moet rijden.
We genieten van het landschap terwijl de fietsers (onder in beeld) langs komen. Een kopje koffie of eten laten zien is genoeg om te weten dat je pauze hebt gehad. De routekaartjes (rondes)  zijn hierin duidelijker in beeld.  Dezelfde onscherpe foto's zitten er in.  Advies: Bij de tunnel de uitzoom weglaten als de fietsers eenmaal voorbij zijn. Vlot gemonteerd, goede muziek, genoeg info voor het reisgezelschap, juiste afwisseling van stilstaand (soms met pan in de foto) en bewegend filmbeeld.

 

Sommige leden rapporteerden ook dat ze een gezellige filmavond hebben beleefd. Daar doen we het toch voor!

Een prettig, gezond, gelukkig vervolg van dit nieuwe jaar 2021!